Yeni Başlangıçlar ve Yeni Hedefler

Hepimiz için yeni başlangıçlar önemlidir ve bir neden gerektirir.  Kendimize yönelik bir adım atabilmek için bazen başlangıç noktaları tanımlarız. Bu pazartesi, haftanın ilk günü, bu ayın başı veya yeni yıl ve yeni başlangıçları belirlemek.  İşte bu durum yeni başlangıçlara hazır olduğumuzu hissettiğimiz dönemlerdir.

Bulunduğumuz mevcut durumdan, daha iyi hissedeceğimiz yeniliklere yönelmek için geçmiş ile hesaplaşarak bir başlangıç noktası belirlemek isteriz. Artık geleceğin daha önemli olduğunun bilincinde geçmişi, geçmişte bırakmaya hazır olduğumuzu düşünür ve daha iyiye “ilk adımı atmak” için bir başlangıç çizgisine ihtiyaç duyarız.

Daha sağlıklı yaşamak veya para biriktirmek, bir şeyi bırakmak, ilişkileri güçlendirmek, kendi hikayeni yazmak vs. vs.  

Yeni yıllar, yeni aylar, yeni haftalar ve yeni günlerde birtakım sözler veririz ama çoğu zaman verdiğimiz sözleri tutamayız.

Sizce neden?  

Tabi ki içsel motivasyon. Motivasyonun her insana kolay gelmediğini hepimiz biliyoruz. Aynı zamanda biliyoruz ki bazı insanlar bu konuda daha başarılı oluyorlar. O halde mümkün. 

Evet, birçok karar veririz ve bir türlü harekete geçemeyiz. Harekete geçmek için bir güç, içimizden bir şeyin bizi itmesini bekleriz.

Etrafımıza baktığımız da bazı insanların daha hızlı harekete geçtiklerini, bazılarının da bir sürü bahane ile ilk adımı atmakta zorlandıklarını görürüz.

İlk adım sizce ne olmalı?

Ne istediğimizi bilmeden harekete geçmek mümkün mü?

Hayır!

O halde ne istediğimizin farkında olmamız gerektiğini hiçbir zaman unutmamalıyız.

Peki ne istediğimizi nasıl bilebiliriz?

Tabi ki önce kendimiz tanımalı ve bizi iyi hissettirecek ve mutlu edeceğini düşündüğümüz şeylerin peşinden gitmeliyiz. Öyleyse elinize kağıt kalem alarak hemen yazmaya başlayabilirsiniz.

Sizi neler mutlu ediyor?

Sizi neler mutsuz ediyor?

Bu soruların cevaplarıyla sizi mutsuz eden ne varsa uzaklaşma ve sizi mutlu eden ne varsa hayatınıza alma yolculuğuna hazırlanıyorsunuz.

Bu da şimdi, şu an yaşamın bazı alanlarında kendimize birçok soruyu sormamızı gerektiriyor.  

Yeni başlangıçlara hazırsak yapılacak çok keyifli işlerimiz olacak, değilseniz mazeret bulmaya devam edebilirsiniz. Tercih sizin. Ya bahanelere sığınacak ömür boyu birilerini suçlayacaksınız. Ya da şu an, şimdi sorgulamaya başlayacaksınız. Yaşamınızın sizin tercihlerinizin yolculuğu olduğunu unutmayın. Şimdi olduğu gibi.. Ya şimdi, ya da sonra.

“Şimdi hazırım.” diyerek tercih yapanlar ile yola devam ediyoruz ve soruyoruz.

·         Kendinizi nasıl hissediyorsunuz?

Cevaplar neler olabilir. Muhtemelen, çok iyi hissediyorum. Mutluyum. İyiyim. Ya da iyi hissetmiyorum, mutsuzum, huzursuzum vs. vs.

Mücadelemiz hayatımızı daha mutlu yaşanabilir hale getirmekse; bizi mutsuz ve huzursuz eden her şeyi gözden geçirmemiz gerekliliği ortaya çıkar. Dolayısıyla mutsuz hissettiğimiz alanlarda ne istediğimize karar vermemiz, en önemli adımların ilkidir. Bu noktada artık geçmiş, geçmişte kalmış, bugün ve yarın için bir sürü seçeneğim olduğunun farkına varmışım demektir.

Kişisel farkındalığın başlaması için öncelikle kendinize birkaç soru sormak gerektiğini unutmayın.

Niye bu yaşamın bir parçasıyım?

Amacım ne?

Bulunduğum noktada mutlu muyum, mutsuz muyum?

Ne istiyorum?

Hedeflerim neler?

Bir şeyi unutmamalıyız, değişim istiyorsak hiç kimse bizim adımıza bunu gerçekleştiremez dolayısıyla herkes kendi değişimi için sorumluluğunu almak zorundadır.

Sorumluluğu alabilmek içinde ne istediğinizin farkında olup, sonuç için yeterli motivasyonu sağlamanız gerekir. Yani neyi, ne kadar istediğiniz kişisel motivasyonda en en önemli itici güçtür.

“Hedef belirlemek ve bu doğrultuda plan yapmak, hayatınızı istediğiniz şekilde yaşamayı tasarlamak ve gerçekleştirmek demektir. “  

Nereye gideceğiniz ve nereden başlayacağınız hakkında gerçek bir fikir edinmeden dünya turuna çıkar mıydınız? Muhtemelen çıkmazdınız!

Peki hedefimizi nasıl belirleyeceğiz?

Öncelikle neyi başarmak istediğimiz konusunda düşünmemiz, sonra da ona bağlı kalmamız önemlidir. Motive olmamız içinde spesifik, ölçülebilir, ulaşılabilir ve zamana bağlı hedefler belirlememiz olmazsa, olmaz adımlardır. Hedeflerimizi somutlaştırmak için bir yere yazmamız da en önemli koşullardan biridir.

Bu aşamadan sonra, hedeflerimizi gerçekleştirmek için atmamız gereken adımları planlamamız gerekir.

Hedef belirleme, geleceğe yönelik varmak istediğiniz idealinizi düşünmek, bu geleceğe dair vizyonunuzu gerçeğe dönüştürmek ve kendinizi motive etmek için güçlü bir süreçtir.

O zaman diyebiliriz ki hedef belirleme süreci, yaşamda gitmek istediğimiz yeri seçmemize yardımcı olur. Neyi başarmak istediğimizi tam olarak bilirsek, çabalarımızı nereye yoğunlaştırmamız gerektiğini de biliriz.  

Başarılı insanların hepsi de kendilerine hedefler koymuşlardır. Hedef belirleme bizlere uzun vadeli vizyon ve kısa vadeli motivasyon sağlar. Çünkü hedeflere ulaşabilmek için hedeflerle ilgili kazanmaya odaklanırız. Zamanınızı ve kaynaklarınızı ona göre düzenleriz. 

Bu nedenle kesin ve açık bir şekilde tanımlanan hedefler, başarıyı ölçülebilir hale getirir. Gözünüzde büyüttüğünüz yolculuğunuzda hedefleriniz, görünür ve ölçülebilir durumdaysa sonuca ulaşmanız kaçınılmazdır. 

Kişisel hedefleri belirlemenin dayanılmaz hafifliği.

Gelecekteki 10 veya 15 yıl içerisinde kendim için nasıl bir tablonun içinde olmak istiyorum?

Bu tabloyu düşüncelerimde canlandırıp, çizebilir miyim?

İşte tam bu noktada, olmak istediğiniz tabloyu yani büyük resmi yaratmalısınız. Bu resim, gelecekte olmak istediğimiz yerdir. Büyük resim, detaylı bir şekilde tanımlanmalıdır. Çünkü gelecekte var olmak istediğimiz ve yaşam amacımızı gerçekleştirdiğimiz yeri temsil etmektedir. Aslında bu bizim bireysel vizyonumuzun resmedilişidir. 

Bireysel vizyonumuzu somutlaştırdığımız resim, birçok hedefi de belirlememizi ve gerektiğinde hedeflerimizi birçok alt hedeflere bölerek, her bir hedef için ayrı ayrı net planlar oluşturmamızı gerektirir.

İşte bu, bizim kendimizi gerçekleştirme yolculuğumuzdur. Seçeneklerinizi değerlendirmek, karar vermek, sorumluluğu almak ve hedefe kilitlenmek.

Bireysel vizyonumuzu somutlaştırdığımız resim için yolculuğa hazırlanırken, mevcut durumda yaşam tekerimize çomak sokulan alanları bulup, tekeri döndürmenin yollarını keşfetmeliyiz.

Bu nedenle yaşamımızdaki tüm önemli alanları kapsayacak şekilde sorgulamalı ve belirlediğimiz “Büyük Resim” yani bireysel vizyonumuza doğru yolculuk yapabilmek için birer, birer stratejik hedefleri oluşturmalıyız.

Örneğin, aşağıdaki kategorilerin bazılarında hedefler belirlemeyi deneyebilirsiniz ya da kendinize yeni kategoriler oluşturabilirsiniz.

Kariyer:         Kariyerimde hangi seviyeye ulaşmak istiyorum, ya da kariyerimde neyi başarmak istiyorum?

Finansal:        Hangi aşamada, ne kadar kazanmak istiyorum?

            Bunun şu andaki kariyer hedeflerimle bağlantısı nedir?

Eğitim:           Özellikle edinmek istediğim herhangi bir bilgi var mı?

Başka hedeflere ulaşmak için hangi bilgi ve beceriye sahip olmam gerekir?

Aile:                Ebeveyn olmak istiyor muyum?   

Nasıl, iyi bir ebeveyn olabilirim?

Sanatsal:        Herhangi bir sanatsal hedefe ulaşmak istiyor muyum?

Tutum:           Tutum, davranış veya alışkanlıklarımda beğenmediklerim var mı?

Beğenmediklerim neler?

Tutum ve davranışlarımı geliştirmek veya soruna bir çözüm bulmak için hedeflerim neler?

Fiziksel:          Elde etmek istediğim atletik hedeflerim var mı?

Yoksa sadece yaşlılığa sağlıklı olarak mı girmek istiyorum?

Bunu başarmak için hangi adımları atmalıyım?

Zevk:              Hayattan nasıl zevk almak isterim?

Hayatın bir kısmının kendime ait olduğunu unutuyor muyum?

İnsana Hizmet: Dünyayı veya ülkemi daha iyi bir yer yapmak ister miyim?

 Evetse bunu nasıl yapacağım?

Yukarıdaki kategorilerde yaşamınızı sorgulamak ve hedeflerinizi oluşturmak için kendinize biraz zaman ayırmak ve beyin fırtınası yamanız gerekecektir.

Bu çalışmanın sonunda her bir kategoride yapmak istediğinizi en iyi yansıtan bir veya daha fazla hedef seçin, sonra önceliklendirme yapın, odaklanabileceğiniz sayıda önemli hedefe sahip olun.

Tüm bunları yaparken, belirlediğiniz hedeflerin, annenizin, babanızın, ailenizin veya işverenlerin istekleri değil, gerçekten kendinizin elde etmek istediği hedefler olduğundan emin olun.

Stratejik hedeflerin gerçekleşmesinde, alt hedeflerin önemi

Bireysel vizyonumuzu ulaşmak amacıyla planladığımız stratejik hedeflerimizi gerçekleştirmek için daha kısa sürelerde gerçekleşecek alt hedeflere bölmeyi unutmamalısınız. Örneğin beş yıllık, daha sonraki adımda bir yıllık plan, altı aylık plan ve bir aylık aşamalı daha küçük hedefler oluşturun. Bunların her biri stratejik planın bir parçası olmalıdır. 

Daha sonra, hedeflerinize ulaşmak için yapmanız gereken “Günlük Yapılacaklar Listesi” ni unutmayın.

Son olarak, planlarınızı gözden geçirin ve yaptığınız planların yaşamak istediğiniz hayata uyduğundan emin olun.

Artık kendi hikayenizi yazmak için tüm malzemeniz hazır.

Sevgiyle kalın.

Gülümseyin ve gülümsetin.








Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar