Ebeveynler, Çocukta Empatiyi Nasıl Geliştirir. 

Empati başka insanların duygularını ihtiyaçlarını ve arzularını algılama yeteneğidir.

Bir başka deyişle, kendimizi karşımızdaki insanın yerine koyarak, onun nasıl bir duygu içinde olduğunu anlayabilme yeteneğidir.

Ebeveynler empati duygusu yaratmak için birçok yolla çocuklarına yardımcı olabilirler. 

Empati duygusu yaratmanın önündeki en önemli engellerden biri, disiplini basite almak, küçümsemek veya katı bir disiplin yaklaşımı benimsemektir.

Oysa şiddet kullanmadan empati kurarak geliştirici yöntemlerle disiplin sağlamak en doğru adımdır. 

             Çocukların duygularını ifade etmesini sağlayın.

Unutmayın, çocuklar kendilerini nasıl hissettiklerini ifade etme hakkına sahiptirler. Ancak duygularını ifade etmenin yollarını öğrenmeleri gerekir. Çocukların göstermeye çalıştıkları duygularına empati göstermeyen ebeveynler, çocukların duygularını ifade etmekten sakınmaları ve hatta bazı duyguları hissetmemeleri gerektiğini öğretmiş olurlar.

Çocukların duygularını tanımak ve onaylamak, duyguları isimlendirmek çocuğun farkında olmasına ve duyguları ile yapıcı bir şekilde başa çıkmasına yardımcı olur. 

             Empati konusunda ebeveyn olarak “siz“ örnek olun.

Empati yaklaşımını gösteren ebeveynler, çocuklarına sıkıntıda olan birine ilgi ile davranılmasını,  kendilerini onların yerine koyarak bu duyguyu tanımalarını öğretebilirler.

             Aile ahlakı geliştirme konusunda çocuğunuzla iş birliği yapın.

Aile ahlakı ile ilgili çocuklarınıza bazı davranışların doğru ve yanlış olduğunu öğretebilirsiniz. Aile kurallarını yazılı hale getirerek ev halkına duyurabilir, uygulamalarda kullanılmayacak kırıcı kelimeleri birlikte listeleyebilirsiniz. Bu kurallar her ailenin listesinde olmalıdır.

             Davranışlarımızın başkası üzerindeki etkisini, nedenlerini ve sonuçlarını anlamasına yardımcı olun.

Çocuklar, bazı davranışlarının başkaları üzerinde yarattığı etkinin de farkında olmalıdırlar. Amacımız çocukların davranışlarının başkalarında ne gibi etki yapacağının önceden düşünülmesine yardımcı olmaktır.  

             Çocuklarınız ile birlikte gözlem yaparak bir kişinin diğer bir insan üzerinde bıraktığı etkiyi ve duyguyu değerlendirin.

Örneğin, bir alışverişe gittiğinizde veya televizyon izlerken gözlemlediğiniz şeylere dikkatini çekerek yorum yapmasını isteyin. 

             Ebeveynlerin çocukları ile birlikte hayvanlara ve bitkilere özen göstermesi önemlidir.

Çünkü çocuklar görerek öğrenirler ve davranış pekiştirirler. Hayvanları beslemek, bitkilere su vermek, oyuncak ve eşyalara saygılı davranmak empatiyi sağlamak için mükemmel uygulamalardır.   

             Çocuklarınıza iletişimde sözsüz ipuçlarına dikkat etmelerini öğretiniz.

Başkalarının sözsüz işaretlerinin önemini ve bu işaretleri nasıl okuyacaklarını çocuklarınıza öğretiniz.  Bu ipuçlarıyla çocuklarınızın bazı davranışlarını durdurmak için alıştırmalar yapın.

             Çocuklarınıza eşyalarını paylaşmayı öğretin.

Paylaşım, çocuklarda güven duygusunu oluşturur. Bu süreçte bazı şeylerden tamamen değil, sadece kısa bir süre için vazgeçildiğini kavramalarını sağlayın. Bu konuda yapılacak uygulamalarda paylaşımı sağlanan eşyaların geriye döndüğünü gören çocuklarda güven duygusu oluşacak ve paylaşımı yaşamına alacaktır. 

 Paylaşım hakkında akılda tutulması gerekenler.

ü  Ailede başkasına ait olan bir şeyi ödünç almak için izin almak gerektiğini belirtin ve bu durumu bir kural haline getirin. 

ü  Ayrıca bazı özel eşyalar vardır ki paylaşılamaz.

Örneğin, diş fırçası vb. Bunların ne olduğunu lütfen belirleyin ve çocuklarınıza iletiniz.

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar